RSS

Monday, July 6, 2009

PrOgRaM pEnDaKwAh MuDa...

Assalammualaikum...ikhwan dan akhawat yang dirahmati sekalian...kali ini...saya akan berkongsi pengalaman ketika menghadiri program pendakwah muda yang diadakan pada 1-4 Julai di Ulu Yam...seperti yang kita tahu...dakwah adalah perlu atas setiap hambaNYA..akan tetapi..sebelum kita menjejaki kaki ke alam dakwah..tarbiyah amat penting...apakah itu tarbiyah???tarbiyah..mengikut kefahaman saya...merupakan pendidikan..dakwah pula membimbing manusia...
tarbiyah-dakwah-tarbiyah&dakwah...aktiviti ini dihadiri oleh ahli2 isma' dari selangor,pahang,kedah,negeri sembilan,dan kuala lumpur.

dalam hidup ini kita perlulah dapatkan pengalaman dan ilmu melalui pergaulan(mua'iyasyah).dalam surah al-mufthanah diceritakan suatu perisitwa yang berlaku di zaman Rasulullah..tarbiyah dan dakwah tidap dapat dipisahkan atau satu kelompok dalam kumpulan yang melaksanakan Islam.laksanakan Islam ke atas diri kita dan jemaah.kuatnya Islam di atas bumi ini bergantung kepada betapa kuatnya kelompok tadi melaksanakan dari tahap individu..

JALAN DAKWAH (MUHD AHMAD RASHID)

Sebab apa kita nak jadi pendakwah???
pendakwah adalah tugas para Rasul. contohi Nabi.selepas Rasul,orang yang membenarkan profesyen Rasul(pendakwah),mati syahid(pendakwah)masuk syurga Firdaus(orang yang contohi profesyen Rasul) jikalau kita tidak mahu bala Allah jatuh pada kita dan dakwah untuk diri kita juga.
"sesiapa nak cari keredhaan Allah dan Firdaus ikutlah jalan yang mengikut Rasul.Islam ini umpama gerhana dan mungkin terbenam,orang hairan tetapi tidak berpanjangan." hal ini kerana dakwah mengubah pemikiran dan jiwa.

hudud seperti yang kita ketahui merupakan salah satu undang-undang Islam dan kita WAJIB melaksanakan...namun sayangnya ramai muslimin era akhir zaman ini salah faham dan takut untuk melaksanaknnya memandangkan hudud mengenakan hukuman yang berat sebagai pengajaran buat umat Islam.menyedihkan sekali apabila salah faham tentang hukuman ini dibiarkan beterusan tanpa ada penawarnya..hudud hanya dikenakan untuk beberapa perkara seperti mencuri,minum arak,samun,qhazaf,zina dan bunuh...lihatlah natijahnya jika tidak melaksanakn hudud..dari hari ke hari kes2 zina tumbuh melata..samun..mencuri..sampaikan pihak penguasa tidak cukup tangan menanganinya...semakin bertambah...

Al-QURAN..kalamullah..semakin lama semakin cantik tetapi adakah kita menguasai al-quran ???memahami al-quran secantik luarannya???adakah pemikiran kita secantik itu???Islam itu benar..kita seharusnya berasa bangga dengan ISLAM...berjuang untuk Islam dan yakin menang..jangan ragu-ragu...kenapa harus malu???pandangan saya kini..semakin ramai manusia leka dan lalai..apabila ditimpa musibah..mereka menyalahkan Tuhan..itulah contoh manusia yang tidak menghayati al-quran....fikirlah..adakah kita ingin hawa nafsu menguasai dunia atau wahyu ALLAH???

0 comments: