RSS

Thursday, July 26, 2012

SIRAH ITU, DIARI AKU

Ramadhan kali ini memberi erti yang agak berbeza berbanding tahun-tahun lalu. Bukanlah kerana tahun-tahun lalu disambut lesu tetapi "diari harian" yang tertulis agak berlainan dari yang sebelumnya. Jika sebelum ini "diari harian" Ramadhan agak sama dengan rakan - rakan namun tahun ini mencipta sejarah kerana saya bekerja dan belajar dan bercinta dengan Allah. Entri kali ini bukanlah ingin menceritakan kepenatan yang berkali ganda tetapi di sebalik kesusahan yang dihadapi ini membuatkan saya insaf dan terkenangkan akan....


Matahari tegak di atas kepala. Panas mencucuk-cucuk. Apatah lagi berpuasa, pagi masuk kelas, tengah hari ke ofis, petang kerja di luar, malam "date" dengan kekasih abadi. Tidak tahan panas dan penat berjalan, aku duduk seketika berteduh di bawah pokok. Singgah ke kedai untuk mengisi top up dan astaghfirullah hampir pitam dan terhuyung hayang kaki melangkah masuk ke dalam kedai amoi tersebut. Tekak perit, mata asyik terbayang ais batu, mesti sedap pantas ku tepis bayangan itu. Aduh,habis kurang pahala puasa. Mesej-mesej adik-adik usrah segera ku balas, kaki dah mula rasa nak putus, ya Allah manalah kawan-kawan sekerja ni, tak siap lagi research survey mereka nampaknya. Ku seluk saku beg, mathurat dan manzil ku baca bagi mengisi masa. Tiba-tiba mindaku terkenangkan sirah Nabi Muhammad saw dan umat Islam waktu itu yang berperang dalam bulan puasa. Hebatnya mereka dan selama ini kisah itu kita buat-buat tidak kisah, tetapi sedikit yang Allah uji barulah terasa betapa hebatnya perjuangan mereka.

Mungkin bagi sesetengah kita puasa hanya menuntut sedikit pengorbanan daripada perut dan tekak, waktu tidur yang "extra" jika dibandingkan bulan-bulan lain tetapi tidak bagi umat Islam zaman dahulu, perang pun boleh dihadapi tetapi kita apabila disuruh berdiri sekejap di tengah panas pun sudah mula mengeluh dan komen yang tiada penghujung. Tidak malu kah? "alaa..tu zaman dulu lah sis. Time have change". YA! memang masa dah berubah tetapi ISLAM tidak pernah berubah walau sesaat. Hendak mengubah mentaliti manusia yang sudah disemai sejak kecil memang sukar, perlukan peluntur yang sangat berkuasa untuk membersihkan minda yang tersalah kefahaman. Bulan Ramadhan yang di lalui hanyalah bermakna bulan puasa menuju Hari Raya Aidilfitri dan dipenuhi dengan keseronokkan semata-mata. Perkara yang harus diutamakan kita pandang sebelah mata tetapi perkara yang kecil dibuka seluas-luasnya pandangan mata.

Pulang sahaja ke rumah terus terdampar lesu seperti ikan duyung kekurangan oksigen gayanya. Malunya dengan Nabi, dengan Imam Hassan Al-Banna, malunya dengan pejuang-pejuang Palestin. Hebatnya mereka, kerdilnya aku. Namun alhamdulillah, kepenatan ini membuat aku lebih menghargai perjuangan Islam suatu ketika dahulu, sejarah yang ingat-ingat lupa kembali dibelek,terasa malu, lembiknya aku. Raya yang mendatang mungkin terasa janggal dengan kehilangan makcik dan sepupu-sepupu kerana kali ini merupakan raya pertama mereka di alam baqa', ibu dah 20 tahun beraya di alam barzakh, arwah atok, sahabat-sahabat karibku...air mata usah dikira laju saja berlumba-lumba turun di pipi gebuku ini. Tetapi malunya aku, nabi muhammad sendiri anak yatim piatu sejak kecil, sahabat-sahabatku di Palestin tidak pernah megeluh walau sepicing. Allah baru tarik sedikit aku sudah mula bersedih dan berduka lara sedangkan kita sering terlupa kehadiran Dia yang setia di sisi...


TERIMA KASIH ALLAH KERANA SENTIASA SETIA BERSAMA-SAMA KAMI. WALAU KEHILANGAN SELURUH ORANG KESAYANGAN JANGAN PERNAH SESAAT KAU TINGGALKAN AKU..